tiistai 23. huhtikuuta 2013



3)Vanhuuden vaivat ja ongelmat



Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-teoksen luku Vaniljaeskimo kertoo miten vanhukset näkevät maailman. Vanhat tavat ja tottumukset ovat jääneet päälle, vaan maailma muuttuu eikä olla enää 1900-luvulla. Monet vanhat ihmiset sanovat aina välillä tutuksi tulleen lauseen”Kuten ennen vanhaan” tai ”Kuten vanhoina hyvinä aikoina”. Kyrön novellin päähenkilö suhtautuu hyvin kielteisesti nuoriin ja heidän tapoihinsa. Esimerkiksi hänen mielestään ei voi sinutella, jos ei tunne ihmistä kunnolla. Tekstistä tulee myös eräs toinen lausahdus mieleen ”vanhassa vara parempi”.

Tekstissä moitittiin nuorta lääkäriä, koska hänellä ei ollut käytöstapoja ja hän sinutteli eikä kirjoittanut muistiinpanoja paperille, kuten Ilmari Kivinkinen. Sinuttelu on vanhoille ihmisille periaatekysymys: ei voi sinutella, jos ei tunne toista ihmistä kunnolla. Hän antaa myös nuorelle mieslääkärille nimen ”poninhäntä” koska häntä ei kiinnosta tai hän ei halua tietää lääkärin oikeaa nimeä, vaan antaa tälle hieman pilkkaavan lempinimen.

Tekstissä mies kulkee taksilla, koska pelkää kolareita, eikä halua täytellä vakuutuslappuja. Tässä tulee myös esille vanhuuden vaiva, näön heikkeneminen. Tekstissä saattaa tulla esille pienehköjä rasistisuuden merkkejä, kuten se että vaikka myyjätytön oletetaan olevan Etiopiasta tai Kongosta, mies silti ihmettelee että hän osaa kaivaa jäätelöä pöntöstä. 1900-luvullahan oli vielä rasismia tummia ihmisiä kohtaan todella paljon.

Hassua on, että hän sanoo, että ”vaniljaeskimon pitää noudattaa järkevyyttä eikä mennä yli koossa”. Silti hän hämmästyy itsekin, kun ottaa jäätelötötterön kolmella pallolla. Lopussa hän kertoo,että katsoi tietosanakirjasta Etiopian naapurivaltiot, eikä käyttänyt moderneja apuvälineitä kuten tietokonetta. Tietosanakirjan käyttäminen voi viitata siihen,ettei haluta tutustua uusiin asioihin, vaan käytetään hyväksi havaittuja keinoja niin kauan kuin se on mahdollista. Tekstistä tulee ylipäänsä ilmi se,että vanhat ihmiset eivät tykkää nuorista ja heidän toimintatavoistaan, eivätkä myöskään halua uudistua vaan pitävät vanhoista toimintatavoista ja asioista enemmän kuin uusista. Onhan se ihan ymmärrettävää,koska vanhoille ihmisille uusien asioitten oppiminen vie todella kauan.

3 kommenttia:

  1. Teksti on mielestäni selvää ja kuvaa selkeästi pohjatekstin sanomaa tehtävänannon mukaan. Ehdottaisin viittä pistettä, sillä teksti on selkeää, eikä siinä oikeastaan esiinny kirjoitusvirheitä.

    VastaaPoista
  2. Otsikko kertoo olennaisen asian tekstin sisällöstä. Aloituskappaleessa on hyvin esitelty pohjatekstin perustiedot. Pohjatekstiin on viitattu mielestäni hyvin. Jäsentely on hyvää, mutta viimeinen kappale on mielestäni pitkähkö. Tehtävänannon noudattaminen on hyvä. Sisältö on monipuolinen, mutta olisi mielestäni voinut olla vähän enemmän monipuolisempi. Ei ainakaan löydä mitään kieli virheitä, mutta saattaa joku pieni kieli virhe olla.
    Antaisin pistemäärän, joka on 4/6, koska mielestäni muutama kohta on kirjoitettu suppeasti ja pari asiaa on jäänyt mielestäni pois.

    VastaaPoista
  3. Kielessä on pieniä epätarkkuuksia, lähinnä välimerkkejä puuttuu. Olen pitkälti samaa mieltä Hannan kanssa. Pistemääräksikin antaisin 4-p.

    VastaaPoista