lauantai 4. toukokuuta 2013


Ikärajojen tarpeellisuus

Ikärajoja on olemassa monenlaisia, eikä niitä ole keksitty vain huvin ja urheilun vuoksi. Ikärajat ovat tarpeellisia monessa asiassa, ja ne auttavat esimerkiksi vanhempia hahmottamaan, mikä on sopiva peli 12-vuotiaalle ja mikä ei. Minkälainen sekasorto se olisikaan, jos tupakkaa tai alkoholia voisi ostaa heti,kun jalat kantavat ja rahaa löytyy takataskuista? Monta kertaa olen ajatellut, että jotkin ikärajoitukset ovat turhia ja hyödyttömiä, että ei niillä mitään tee. Kuitenkin jossain määrin ikärajoitukset ovat aina hyödyllisiä.
Monia ikärajoituksia voisi alentaa. Pelien ikärajoitukset eivät tarvitsisi olla niin korkeita. Sehän pitäisi olla ihan selvää, että yläkoulu ikäiset pelaavat jo K-18 pelejä, kuten sotapelejä ja kauhupelejä. Aina löytyy joku joka ostaa lapselle hänen haluamansa pelin, vaikkapa isoveli tai oma vanhempi. Tietenkään K-18 pelit eivät saisi olla ostettavissa heti 13-vuotiaalle, mutta ikärajoituksia voisi harkita hieman uudelleen. Ei 16-17 vuotias enää säiky tai näe painajaisia K-18 peleistä. Ne eivät ole totta, eikä mikään niistä voi tapahtua todellisuudessa, se on kaikki utopiaa ja fiktiota.
Sehän on myös selvää, että ikärajoituksia kierretään kaiken aikaa. Täysi-ikäiset ostavat alaikäisille alkoholia ja tupakkaa, vanhemmat tai isoveljet ostavat alle 18-vuotiaille K-18 pelejä ja niin edelleen.
Vaikka tupakan ja alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, sitä tekee silti todella moni ja siitä on vaikea jäädä kiinni. Poliisit eivät mitenkään voi tarkkailla tai valvoa tupakka- ja alkoholituotteiden välittämistä alaikäisille. On todella järkyttävää, jos jo yläaste ikäinen aloittaa tupakan polttamisen ja alkoholin juomisen.
Vaikkakin ikärajoituksia kierrellään ja periaatteessa ei voida valvoa, noudatetaanko niitä vai ei, ne ovat silti tärkeitä. Niillä on joku merkitys ja ne kertovat ihmisille, mitä mieltä asiantuntijat ovat tuotteen vaarallisuudesta, jos sitä käytetään liian nuorena. Tottakai alkoholi ja tupakka ovat vaarallisia täysi-ikäisenäkin, mutta vaarallisuus lisääntyy, mitä nuorempana niitten käytön aloittaa.
On hyvä, että Suomessa on tiukemmat rajoitukset kuin esimerkiksi Virossa tai vaikkapa Amerikassa. Monet ikätoverini ovat sitä mieltä, että monet ikärajoitukset ovat todella hyödyttömiä ja niitä ei tarvittaisi, koska eihän monissa muissakaan maissa valvota ikää niin tarkasti kuin Suomessa. Ikärajoituksien tarkka syynääminen johtuu myös Suomen kulttuurista. Suomalaiset ovat persoja alkoholille ja viinalle, joten on hyvä ettei niitä voi ostaa ennen kuin on täyttänyt kahdeksantoista. On vaikea sanoa, kannattaisiko joitain ikärajoituksia alentaa, koska ne ovat olleet pitkään samoja ja niitten alentaminen voisi olla harkitsematonta ja typerää. Vaikkakin ikärajoja kierrellään rikoksenkin uhalla, on silti hyvä etteivät ne muutu. Jos ikärajoja johonkin suuntaan muutetaan, voimme olla varmoja ettei niitä muuteta alaspäin.

2 kommenttia:

  1. Tekstisi on helposti luettavissa, etkä ole poikennut asian ytimestä. Esseesi vastaa kysymykseen ja pohtii kohtuullisen monipuolisesti ongelmaa, eli ikärajoja.
    Hyvin pohdit mielestäni sen hyviä puolia.
    Kappaleet ovat sopivan pitkiä ja jaettu hyvin eri osiin. Löysin vain kaksi kirjoitusvirhettä, joten ei mitään ongelmia tässäkään. Slangi sanoja, kuten syynätä tulisi kirjoittaa "Syynätä". Teksti alkaa ja loppuu hyvin, mutta ei sentään erinomaisesti. Antaisin tekstillesi 4/5 tai 5/5, koska se on mielestäni varsin hyvä.

    VastaaPoista
  2. Olen Roopen kanssa pitkälti samaa mieltä. Ehkä aloituskappaleessa voisi vielä selkeämmin nimetä, missä kaikissa asioissa ikärajoja on olemassa. Kahden viimeisen kappaleen pohdinta on tekstin parasta osaa. Muuten, viina ja alkoholi lienevät aika pitkälti sama asia : ) (viimeinen kappale)

    ***1/2

    VastaaPoista